Rozrząd 1.8 20v 92kw

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fred
    Classic
    • 2020
    • 0

Rozrząd 1.8 20v 92kw

To jest też przyczyna brzęczenia w niskich częstotliwościach. Poruszaj to ręką to zobaczysz jak hałasuje. A jak już przy tym jesteś, to trochę niżej z obudowy filtra wychodzi wężyk odwadniający. Upewnij się, że przechodząc w stronę błotnika nie uderza on przypadkiem w blachę. To uderzanie powoduje efekt brzęczenia takiego jak linijka oparta na blacie biurka.
  • fred
    Classic
    • 2015
    • 39
    • Octavia I (1U2)
    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Rozrząd 1.8 20v 92kw

Witam mam pytanie co ile km sie wymienia rozrząd i paski w Octavii 1 1998r z silnikiem 1.8 20v 92kw AGN .
    Słyszałem że podobno oprócz paska jest też łancuch ktory napędza wałki czy to prawda? I te silniki występowały z łańcuchem? Widziałem ze są do kupienia łańcuchy ale do audi i vw z tymi silnikami.
    Skoda Octavia I 98' 1.8 20v 125KM - Wisienka

Komentarz

• r2r
      RS
      • 2008
      • 4721
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

fred, mam ten sam silnik i też rok '98.
      Rozrząd wymieniam co 120tyś.km. razem z pompą wody, dla swojego świętego spokoju. Czasem do tego jakieś rolki jeśli świszczą.
      W ten sposób przejechałem już ponad 300tyś.km. w 8 lat i rozrząd nigdy się nie zająknął.
      Łańcuch owszem - jest, ale nigdy nie musiałem go ruszać, nie było potrzeby - sądzę zatem, że u Ciebie też nie będzie.
      Artur

Komentarz

• Kacper94
        Classic
        • 2015
        • 16

Nie wiedziałem że tam tez łańcuch jest :shock: . U mnie był zmieniany przy 101 tyś razem z pompą wody (wlepa pod maską), a ja zmieniłem po zakupie przy 178 tyś ale łańcucha mój mechanik nie ruszał.

Komentarz

• fred
          Classic
          • 2015
          • 39
          • Octavia I (1U2)
          • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Okej okej dzięki. Ale co 120 tkm tak duzo?
          Ten łańcuch jest przy tych wałkach tak? Są Jakieś objawy ze ten łancuch jest zużyty?
          Skoda Octavia I 98' 1.8 20v 125KM - Wisienka

Komentarz

• r2r
            RS
            • 2008
            • 4721
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

fred, łańcuch jest przy wałkach i jest to w teorii rzecz bezobsługowa.
            Natomiast pasek rozrządu jest gumowy.
            120tyś.km. to u mnie 3-4 lata jazdy. W "cywilu" taki dystans to czasem 10 i więcej lat - wszystko zależy od tego ile pokonujesz kilometrów. Jeśli mniej, to możesz przyjąć za interwał między wymianami, dystans np. 90tyś.km.
            Grunt żeby to było robione regularnie bo w tym silniku jest 20 zaworów. Jak rozrząd się spaprze to masz sałatkę w motorze.
            Artur

Komentarz

• KubaMpakiet
              Rider
              • 2011
              • 279

Zamieszczone przez r2r
              fred, łańcuch jest przy wałkach i jest to w teorii rzecz bezobsługowa.
              Ale lubi sie wyciagac :wink:
              nowy IWIS w pudelku febi kosztuje ok 115 zl
              Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
              Ravenol SSL

Komentarz

Pracuję...