To jest też przyczyna brzęczenia w niskich częstotliwościach. Poruszaj to ręką to zobaczysz jak hałasuje. A jak już przy tym jesteś, to trochę niżej z obudowy filtra wychodzi wężyk odwadniający. Upewnij się, że przechodząc w stronę błotnika nie uderza on przypadkiem w blachę. To uderzanie powoduje efekt brzęczenia takiego jak linijka oparta na blacie biurka.
Rozrząd 1.8 20v 92kw
Zwiń
X
-
Rozrząd 1.8 20v 92kw
Witam mam pytanie co ile km sie wymienia rozrząd i paski w Octavii 1 1998r z silnikiem 1.8 20v 92kw AGN .
Słyszałem że podobno oprócz paska jest też łancuch ktory napędza wałki czy to prawda? I te silniki występowały z łańcuchem? Widziałem ze są do kupienia łańcuchy ale do audi i vw z tymi silnikami.Skoda Octavia I 98' 1.8 20v 125KM - Wisienka
-
-
fred, mam ten sam silnik i też rok '98.
Rozrząd wymieniam co 120tyś.km. razem z pompą wody, dla swojego świętego spokoju. Czasem do tego jakieś rolki jeśli świszczą.
W ten sposób przejechałem już ponad 300tyś.km. w 8 lat i rozrząd nigdy się nie zająknął.
Łańcuch owszem - jest, ale nigdy nie musiałem go ruszać, nie było potrzeby - sądzę zatem, że u Ciebie też nie będzie.Artur
Komentarz
-
-
fred, łańcuch jest przy wałkach i jest to w teorii rzecz bezobsługowa.
Natomiast pasek rozrządu jest gumowy.
120tyś.km. to u mnie 3-4 lata jazdy. W "cywilu" taki dystans to czasem 10 i więcej lat - wszystko zależy od tego ile pokonujesz kilometrów. Jeśli mniej, to możesz przyjąć za interwał między wymianami, dystans np. 90tyś.km.
Grunt żeby to było robione regularnie bo w tym silniku jest 20 zaworów. Jak rozrząd się spaprze to masz sałatkę w motorze.Artur
Komentarz
-
Komentarz